EXPLORING NEW YORK
(negentiende sessie - januari 2011)

vluchtinfo

December 2010: naar New York met Jan-Age, wat handbagage en drie goede voornemens...

Continental Airlines:
routeplanner

 
new york vanuit vliegtuig

... te weten:

  1. als antropologen naar de bevolking kijken,

  2. per fiets de stad verkennen,

  3. en het geheel kritiekloos ondergaan.

Continental Airlines:
boven New York

 
newark airtrain

Wat de bevolking betreft onderscheidden we al gauw drie subgroepen...

Newark Airport:
AirTrain

 
central park

a: NewYorkers met ondergewicht, rennend door het Central Park en langs de rivieroevers...

Central Park

 
metropolitan museum

b: NewYorkers van gemiddeld postuur, zich voornamelijk bevindend achter vitrines van warenhuizen en de balies van MacDonald's, Wendy's, BurgerKing, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Sbarro...

Metropolitan Museum

 
pennsylvania hotel

c: NewYorkers met overgewicht. Dezen verkeren voornamelijk op trottoirs en in de eetruimten van MacDonald's, Wendy's, BurgerKing, KFC, Pizza Hut en Sbarro. Zij vormen de grootste subgroep en zijn tevens de enigen waarbij door ons progenituur werd geconstateerd.

Hotel Pennsylvania:
streetview

 
brooklyn bridge

Het is in New York niet mogelijk om een ontbijtje te bestellen van Europese hoeveelheden. De meest bescheiden keuze is een 'broodje gezond'. Dit is een dik uitgevallen pistolet van ongeveer 50 centimeter lengte, overdwars doorgesneden en belegd met 16 lagen ham, daarop 16 lagen kaas, daarop sla en garnering naar keuze, afgedekt door 16 lagen droge worst. Het zachte deel van het brood wordt volledig geplet om deze hoeveelheid beleg te kunnen plaatsen.

Brooklyn Bridge met Manhattan Bridge op de achtergrond.

 
sunset new york

Om de oorspronkelijke vorm van het brood nog enigzins te behouden wordt het geheel stevig in vetvrij papier gewikkeld.

Een kleintje koffie of een kleintje cola is een kartonnen beker van minstens een halve liter, afgesloten met een plastic deksel die een opklapbaar deel heeft waarin een rietje kan worden geplaatst of waardoor gedronken kan worden. Bij de luxere zaken wordt de beker nog eens extra omhuld door een gepatenteerd houdertje, dat voorkomt dat men zich brandt of koude handen krijgt.

"Sunset Blvd"

 
high line

Wilde plannen dienden zich bij ons aan: een broodjeszaak 'Minims' openen met Nederlandse hoeveelheden en prijzen naar rato.

Onze voornemens om de lokale bevolking zuiver antropologisch te bezien en de samenleving kritiekloos te ondergaan kwamen daarmee te vervallen.

New York High Line

 
empire state view

hint

Onze fietsplannen daarentegen bleven onverminderd overeind.

Uitzicht vanaf het Empire State Building

 
metro

Het openbaar vervoer in New York is uitstekend geregeld. Er zijn voldoende buslijnen en drie van de vijf personenauto's zijn taxi's, te herkennen aan de gele kleur.
Dat een op de tien personenauto's wit is en van het logo NYPD voorzien vermelden we hier zijdelings.

New York:
metro

 
rockefeller centre ijsbaan

Naast deze bovengrondse voorzieningen is er ook nog een ondergrondse: de metro, frequent rijdend op lijnen met wel erg weinig knooppunten. Een dagkaart kost $8,50 en die optie hebben we op een gure dag volledig uitgebuit.

Rockefeller Center Ice Rink

 
biking in new york

Verreweg de beste manier om New York te beleven is te gaan fietsen. Daarvoor is de stad ten dele goed ingericht. Hier en daar, dus lang niet overal, zijn gedeelten van de weg gemarkeerd door een ononderbroken strepenpaar met daartussen op regelmatige afstanden de afbeelding van een fiets. Deze voorziening stelt niet veel voor, want maar al te vaak wordt de fietser op zijn pad belemmerd door geparkeerde auto's of lossende vrachtwagens. Er is dus maar weinig verschil met wegen die deze markering niet hebben.

Fietsbrug over Harlem River Drive

 
on the road

bikelane protected

Er zijn ook straten, waar het fietspad volledig gescheiden is van het overige verkeer. Het voordeel daarvan is, dat je niet voortdurend achterom hoeft te kijken als je moet uitwijken voor een obstakel. Maar beide systemen stellen je voor verrassingen: ze houden altijd plotseling op en nergens wordt verwezen naar een mogelijke voortzetting.

Onverwacht eind van het fietspad bij East River Drive

 
time square

onhudson_typepad_com

In het algemeen is fietsen in New York veilig. Het gemotoriseerde verkeer houdt rekening met de kwetsbaarheid van de fietser en anticipeert daarop. Toch zijn er plaatsen waar je beter even kunt afstappen, zoals bijvoorbeeld Columbus Circle, een onoverzichtelijk kruispunt.

Time Square

 
Intrepid
 
USS Growler

Er zijn redelijk wat zaken waar je fietsen kunt huren. De prijzen liggen tussen de $30 en $40 per fiets per dag. Bij de duurste zaken is zijn de sloten inbegrepen, bij de goedkopere moet je die extra betalen zodat er in feite weinig verschil in prijzen bestaat. Die sloten zijn beslist nodig, want je kunt in New York geen fiets onbeheerd laten staan.
Niet vastgeketend aan een lantarenpaal: geheel verdwenen. Vastgeketend: voor-, achterwiel en zadel weg.
Dus twee sloten per fiets: een om het frame te borgen en een om de wielen te behouden. Het zadel neem je mee.

Merkwaardig is wel, dat die fietsverhuurders uitsluitend fietsen afleveren met uitvalnaven en direct verstelbare zadels, terwijl je toch het tegendeel zou verwachten.

USS Growler

 
samuel adams

bikelane violation

Die huurfietsen zijn vrijwel altijd als nieuw en van een redelijke kwaliteit. Alle zijn voorzien van drie voor- en zeven achtermessen, zodat er een effectieve schakelmogelijkheid is van 14 à 15 verzetten. Een nadeel is dat het semi-racefietsen zijn, waardoor je nagenoeg geheel over je stuur gebogen ligt en een deel van je gewicht naar je armen wordt verplaatst. Daardoor zie je meer van het wegdek dan van de omgeving. Je stuur wat hoger- en je zadel wat lager zetten is een kwestie van compromissen sluiten.

P begon zijn eigen Pedersen opeens heel erg te missen...

Lokaal biertje

 
cc terug in nederland

Tenslotte nog iets over het historische New York.
De enige overblijfselen van het oude Nieuw-Amsterdam zijn een waterput en een stukje muur van het oude Stadthuys, afgedekt door glasplaten en te zien bij de bank van Goldman-Sachs, 85 Broad Street.
Het historische stratenplan is nagenoeg geheel behouden, evenals sommige straatnamen.

1660 2010
Het Cingel Wall Street
Heere Straet Broadway
Smee Straet William St
Heere Dwarsstr Exchange Place
Tuyn Straet Exchange Place
Het Beverpad Beaver Str
Begijn Gracht Beaver Str
Prince Straet Beaver Str
Brouwer Straet Stone Street
Hoogh Straet Stone Street
Slijck Steeg South William St
Markveld Steeg Marketfield St
Brugh Straet Bridge St
Paerel Straet Pearl St
Stadthuys Laan Coenties Slip
Heere Gracht Broad St
De Bouwerij Bowery

Continental Airlaines:
weer in Nederland

 

Wil je de vorige aflevering nog eens bekijken,klik dan hier...